Tüp mide ameliyatı öncesi detaylı bilgi almanız hem sürece hem de ameliyat sonrasında ortaya çıkacak durumlara hazırlıklı olmanızı sağlayacaktır. Ayrıca kişinin tüp mide ameliyatı için hedeflediği kilo ile verebileceği ortalama kilo arasında fark olmaması gerekir. Gerçekçi hedefler belirlemek, uzun vadeli başarılı sonuçlar elde etmenin çok daha sağlıklı bir yoludur. Tüp mide ameliyatı ile kaybedilebilecek maksimum kilo ve beslenme konuları en sık sorulan sorulardan bazılarıdır.
Tüp Mide Ameliyatı İle Ne Kadar Kilo Verebilirsiniz?
Obezite cerrahisinde tüp mide ameliyatı tercih edilen yöntemdir. İlk olarak 1988 yılında Amerika’da yapılmış ve başarısı kanıtlanmış bir uygulamadır. Uzun yıllar boyunca toplanan veriler ışığında, başarılı cerrahi ile postoperatif komplikasyon olasılığının düşük olduğu kanıtlanmıştır. Bu açıdan birçok kişi tarafından kilo vermek için rahatlıkla tercih edilebilir.
Tüp mide ameliyatı özellikle ilk 6 ayda hızlı kilo kaybı ile sonuçlanır. Midenin hacmi aniden azaldığı için ilk kısımdaki kilo kaybı çok hızlı gerçekleşir. Devamında kilo verme hızı azalsa da uzun soluklu kilo verme süreci devam edecektir. İşte burada cerrahın ve hastanın hayatındaki değişimler devreye giriyor. Operasyonun da etkisiyle kilo verme süreci 18 aya kadar sürmektedir.
Mide hacmindeki küçülme ve hormonal değişiklikler nedeniyle ilk bir aydaki kilo kaybı başlangıç ağırlığının %10’u kadardır. Bu aşamada kaç kilo verilebileceğine odaklanmak yerine, kaybedilebilecek ağırlık yüzdesine odaklanmak gerekir. 300 kilo olan birinin ilk ayda verebileceği kilo ile 250 kilo olan birinin ilk ayda verebileceği kilo aynı değildir. 3 aylık süre sonunda ilk kilonun %20’si verilir. Toplam 18 aylık süre ile başlangıçtaki kilonun %40’ı kaybedilebilmektedir.
Yukarıda verilen yüzde kilo verme ölçütlerine göre örnek yapmak gerekirse; 150 kiloluk bir kişi, ilk ayın sonunda 15 kilo verecek. 3 aylık süre sonunda 30 kilo verip 250 kiloya düşüyor. 18 aylık kural süresinin sonunda 130 kilo verdi ve 200 kiloya düştü. Sürecin sonunda kişi sağlıklı beslenmeye ve düzenli spor yapmaya devam ederek kilo vermeye devam edebilir. Kilo verme yüzdeleri birçok değişkene bağlı olarak değişebilir. İlk kilo, cinsiyet, yaş, ameliyat sonrası diyet ve egzersiz bu sürecin şekillenmesinde büyük rol oynar.
Tüp mide ameliyatı sonrası sağlıklı zayıflama
Verilecek toplam kiloya odaklanmak yerine kişi sağlıklı bir şekilde kilo vermeye odaklanmalıdır. Kilo vermek uzun bir süreçtir. Bu sürecin sorunsuz ilerlemesi için istikrar ve sabır gerekiyor. Hızlı bir şekilde çok fazla kilo vermek için yetersiz beslenme, özellikle protein alımı söz konusu olduğunda sorunlara yol açabilir. Bu sizi ani kas yıkımı riskine sokar. Özellikle operasyondan sonraki ilk ayda öğünlere ek olarak protein takviyesi alınmalıdır. Sonraki 12 ay boyunca kişinin yeterli protein, vitamin ve mineral alabileceği düzeyde beslenmesi gerekir.
Süreci düzenli kan testleri ve kas kütlesi hesaplamaları takip etmelidir. Yapılan inceleme ve analizler sonucunda kusurlu bulunan noktalarda takviye yapılmalıdır. Ameliyat sonrası düzenli takip kontrolleri ile sağlıklı bir kilo verme süreci sağlanır. Ameliyatı yapan doktor çok başarılı bir operasyon gerçekleştirse bile hastanın işlem sırasındaki sabrı ve azmi de çok önemlidir. İstenilen hedefe giden yolda sürecin uzun olduğunu göz önünde bulundurarak motivasyonu yüksek tutmak gerekir.
Tüp mide ameliyatı öncesi diyet gerekli midir?
Obezite ameliyatı olmaya karar veren kişinin öncelikle ameliyat öncesi hazırlık sürecine girmesi gerekir. Kişinin durumuna ve kilosuna göre beslenme planı oluşturulur. Diyet planına titizlikle uyularak operasyona giden süreç başarılı bir şekilde yürütülmelidir. Her operasyon kendi risklerini taşır. Ameliyat olan kişinin vücut kitle indeksi arttıkça ameliyat sırasında görülen komplikasyon riski de artmaktadır. Vücut kitle indeksi tüp mide ameliyatı için üst sınırın üzerinde olan kişiler ameliyata kadar diyet yaparak kilo vermelidir.
Tüp mide ameliyatı riskini artıran en büyük faktörlerden biri karaciğerin büyüklüğüdür. Karaciğerin kapladığı alanın artması riski de aynı oranda artırır. Vücut kitle indeksi 50 ve üzerinde olan kişiler süper obez olarak kabul edilmektedir. Bu gruptaki hastalara ameliyattan önce özel bir diyet uygulanır. Bu diyetin amacı vücut kitle indeksini düşürürken karaciğeri küçültmektir.
Ameliyattan önce özel bir diyete ihtiyacınız olup olmadığı doktor muayeneleri ile belirlenecektir. Diyet yapılması gerekiyorsa kliniğimizden diyet desteği sağlanmaktadır. Kişiye özel diyet programı doğru uygulanırsa karaciğer küçülmesi takip edilir. Tüp mide ameliyatı uygun seviyede olduğunda kişi ameliyat olur. Beslenme planının amacı ameliyatın güvenli ve risksiz gerçekleştirilmesini sağlamaktır.
Risk grubunda olmayan kişiler tüp mide ameliyatı öncesi ne yapmalıdır?
Tüp mide ameliyatı olmak isteyen ve risk grubundan olmayan kişilerin ameliyat öncesi bir diyet uygulamasına gerek yoktur. Muayenelerde ek risk oluşturacak bir durum yoksa direkt olarak operasyon gerçekleştirilir. Ameliyat olan kişilerin sağlıklı bir şekilde süreci devam ettirebilmeleri için tüm talimatlara harfiyen uyulması gerekmektedir. Tüp mide ameliyatı ile 18 aylık kilo verme süreci başlar. Bu süreçte başarılı olmak için yapılması gereken tek şey beslenme planı ve egzersiz planına sadık kalmaktır.