Mide Balonu Sonrası Beslenme
Obezite tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri de endoskopik mide balonudur. Bu yöntem genellikle cerrahi tedaviye uygun olmayan ya da cerrahi tedaviden çekinen hastalar için tercih edilir. Endoskopik mide balonu yönteminde ağızdan endoskop adı verilen malzeme ile mideye ulaşılır. Mideye yerleştirilen balon, uygun miktarda şişirilir. Böylece mide kapasitesi daraltılır, hastanın daha az acıkması ve daha erken doyması sayesinde kilo vermek mümkün olur. Ancak hastanın operasyon sonrasında doğru beslenmeye dikkat etmesi, kilo verme sürecinin beklenildiği gibi ilerlemesi için son derece önemlidir. Mide balonu sonrası beslenme için hekiminiz, size özel bir plan oluşturur.
Mide balonu sonrası diyet sürecinde aşama aşama ilerleme söz konusudur. Sıvılarla beslenen hasta, belli bir dönem sonunda püre gıdalara ardından katı yiyeceklere geçer. Geçiş süreleri hastalara göre değişiklik gösterir. Hastanın durumu takip edilerek ne zaman püre ne zaman katı beslenme aşamasına geçeceği belirtilir.
Mide Balonu Sonrası İlk Günlerde Beslenme
Mide balonu operasyonu sonrasındaki ilk bir hafta sıvı diyet uygulanır. Bunun amacı, su kaybının önlenmesi ve midenin balona alışma sürecinin tamamlanmasıdır. Katı gıda tüketimine operasyondan sonra hemen geçerseniz mide bulantısı ve kusma sorunuyla karşı karşıya kalırsınız.
Sıvı Diyeti(İlk Bir Hafta)
Operasyondan belli bir süre sonra hekim gözetiminde hastaya su içirilir. Eğer herhangi bir problem olmazsa diğer sıvılar da tüketilebilir. İkinci gün süt, çok fazla şeker ihtiva etmeyen meyve suyu, çorba ve yoğurt tüketimi uygundur.
Mide balonu sonrası protein alımı son derece önemlidir. Sebze çorbaları pürüzsüz hale getirildikten sonra birinci haftanın sonunda tüketilebilir. Su tüketimi günde en az 1,5-2 litre seviyesinde olmalıdır. Bitki çayları, açık çay ve kahve, yarım yağlı süt tüketimi de sıvı diyeti aşaması için uygundur.
Püre Diyeti(Bir Hafta Sonra)
Operasyondan bir hafta sonra herhangi bir sorun yoksa püre gıda aşamasına geçilir. Gıda tüketimi gün içerisinde dört öğünde yapılmalıdır. Her öğünde az miktarda yiyecek tüketmeye özen göstermelisiniz. Haşlanmış sebze püresi bu süreçte tüketilebilir. Ayrıca meyve pürelerini de tüketebilirsiniz. Mide balonu operasyonu sonrasında yiyeceklerin baharatlı olmamasına özen gösterilmelidir. Çay ve kahve gibi içecekler ise çok koyu olmamalıdır. Sütlü kahve, açık çay aşırıya kaçmamak koşuluyla tüketilebilir.
Sıvı Diyetten Katı Gıdalara Geçiş Süreci
Hekim tarafından uygun görülen tarihte püre gıda aşamasından katı gıdaya geçilir. Ancak hastanın durumuna göre katı gıdaya geçmek için bir süre daha beklenmesi de gerekebilir. Eğer hekim tarafından katı gıdaya geçişe onay verilmişse, onuncu günden itibaren yumuşak ve çatalla ezilebilir durumda olan gıdaları tüketebilirsiniz. Ardından denemeler yapmalısınız. Her gün yeni bir besin deneyerek vücudunuzun nasıl bir tepki vereceğine bakmalısınız. Çiğ sebzeler, tavuğun göğüs eti, yumuşak kırmızı et herhangi bir olumsuz durum olmaması halinde tüketilebilir.
Mide balonu operasyonu sonrasında beslenme alışkanlıkları yeniden düzenlenir. Operasyon geçiren hastalar, onuncu günden itibaren katı diyetine başladıktan sonra belli detaylara dikkat etmelidir. Sıvı besinler, katılar ile bir arada tüketilmemelidir. Sıvılar, yemekten otuz dakika evvel ya da sonra tüketilmelidir. Sıvı ve katılar aynı anda tüketildiğinde mide balonunda baskı meydana gelir.
Mide Balonu Sonrası Uzak Durulması Gereken Yiyecekler
Mide balonu sonrası beslenme önerilerini dikkate aldığınız takdirde süreci rahat geçirirsiniz. Dikkat etmeniz gereken detayları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kola, gazoz gibi asitli içecekleri tüketmemeye dikkat etmelisiniz.
- Portakal ve greyfurt gibi doğal yapısında asit yer alan meyveleri diyetinize eklememelisiniz. Ayrıca keskin tatları olan meyvelerin tüketilmemesinde de fayda vardır.
- Lahana, brokoli gibi gaz oluşumuna yol açan sebzeleri tüketmemelisiniz.
- Besinleri kızartmak yerine haşlayarak tüketmelisiniz.
Protein Alımının Önemi ve Kaynakları
Mide balonu operasyonu sonrasında yeterli miktarda protein almaya dikkat etmelisiniz. Bunun nedeni kas kaybının önlenmesi ve hastanın yağ kaybederek zayıflamasıdır. Protein kaynağı olarak ilk bir haftada süt, yoğurt gibi besinler tercih edilebilir. Meyve ve sebze püreleri, birinci haftadan sonra tüketilmelidir. Katı gıda aşamasında ise protein kaynaklarına et de eklenebilir.
Mide Balonu Sonrası Su ve Sıvı Tüketimi
Mide balonu sonrası su tüketimi konusunda ciddi bir titizlik göstermeniz gerekir. Su tüketimi 1,5-2 litre seviyesinde olmalıdır. İdrarda koyuluk olması durumunda su miktarının yeterli olmadığı anlaşılır. Bu nedenle her gün aynı miktarda su tüketmeye dikkat etmelisiniz. Su tüketimi, diğer sıvılarla desteklenmelidir. Meyve suları, az yağlı süt gibi sıvıları da diyet programınıza eklemelisiniz.
Olası Komplikasyonlar ve Başa Çıkma Yöntemleri
Mide balonu sonrası komplikasyonlar, erken dönemde ve ilerleyen dönemlerde ortaya çıkabilir. Aynı zamanda acil müdahale yapılmasını gerektiren komplikasyonlar da vardır.
Erken Dönem Komplikasyonları
Erken dönemde ortaya çıkan olumsuzlukları şöyle sıralayabiliriz:
- Mide balonu uygulamasının ardından ilk bir hafta boyunca bulantı ve kusma problemi yaşayabilirsiniz. Bunun nedeni, midenin balonu yabancı bir madde olarak algılaması ve atmak istemesidir. Hekim tarafından mide bulantısını, kusmayı baskılayacak ilaçlar verilir. İlk bir hafta tamamlandıktan sonra devam eden bulantı ve kusma durumunda hekiminize mutlaka bilgi vermelisiniz.
- İlk günlerde mide krampları yaşamanız normaldir. Bu durum kısa sürede geçer.
- İlk bir haftada kusma ve az yemeye bağlı olarak hastalar, halsizlik hissedebilir.
- İlk bir hafta içinde olumsuz belirtiler nedeniyle ciddi zorluklar çeken hastalarda, mide balonunun çıkarılması da söz konusu olabilir.
İlerleyen Dönemlerdeki Komplikasyonlar
İlerleyen dönemlerde ortaya çıkan komplikasyonlar, ilk dönemlere göre farklılaşır. Hastalarda belli bir süre şişkinlik hissi olur. Ayrıca midede ekşime ve reflü sorunu yaşayan hastalar da vardır. Süt tüketimi ile reflü belirtilerinin azaltılması mümkündür. Bağırsak hareketlerinde yavaşlama, dışkı miktarının azalması, geğirince kötü koku oluşumu gibi sorunlar yaşayanlar da vardır. Kötü kokulu geğirmenin engellenmesi için yemek sonrası hafif egzersiz yapılmalıdır. Ayrıca yemekten otuz dakika sonra su içerek de bu sorundan kurtulabilirsiniz.
Acil Müdahale Gerektiren Komplikasyonlar
İdrarda ya da dışkıda mavi-yeşil renk olması, acilen hekime başvurmanızı gerektirecek belirtiler arasındadır. Mide balonunda sızıntı olup olmadığının anlaşılması için içerisine rengi mavi olan bir solüsyon konulur. Balonun sızıntı yapması halinde solüsyon idrara ve dışkıya karışarak mavi-yeşil bir renk verir. Böyle bir durumda hemen doktorunuza başvurmalısınız.
Mide Balonu Sonrası Sağlıklı Beslenme Alışkanlıkları Oluşturma
Mide balonu sonrasında beslenme alışkanlıklarınızı sağlıklı bir hale getirmelisiniz. Hekiminizin verdiği vitamin takviyesi ve ilaçları, belirlenen süre sonuna kadar kullanmanız gerekir. Yemek yeme sürecinde dikkat etmeniz gereken diğer ayrıntılar ise şöyledir:
- Yemeklerinizi iyice çiğnedikten sonra tüketmelisiniz.
- Kahve ve siyah çay tüketimini sınırlamalısınız. Kafeinsiz çay, bitki çayı tüketimi, mide balonu operasyonu geçirmiş kişiler için daha verimlidir.
- Yemeklere çok az miktarda yağ eklemelisiniz.
- Şeker tüketmek yerine bitkisel yapıdaki tatlandırıcıları tercih edebilirsiniz.
- Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekler tüketmek daha doğru olur.
- Alkol tüketiminden kaçınmalısınız.
Egzersiz ve Aktivitelerin Beslenme Üzerindeki Etkisi
Mide balonu sonrası egzersiz yapma konusunda hekiminizin tavsiyelerine uygun hareket etmelisiniz. Hekiminiz ağır egzersizlerden kaçınmanızı önerir. Yürüyüş, operasyon sonrası için en uygun spordur. Ortalama yarım saatlik bir yürüyüş bile kilo vermeniz açısından ciddi bir katkı sunar. Sağlıklı beslenme programı aksatılmadan düzenli olarak yürüyüş yaparak ideal kilonuza daha kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.