Tüp Mide Revizyon Ameliyatı
Obezite hastalarının kilo probleminden kurtulabilmesi için farklı cerrahi teknikler uygulanır. Bu teknikler sayesinde hastanın belli bir kilo kaybetmesi ve kiloya bağlı hastalıklarından kurtulması amaçlanır. Söz konusu cerrahi tekniklerden biri olan tüp mide ameliyatı sonrası başarı oranı yüksek olsa da bazı hastalarda sonuçlar beklentileri karşılamaz ve yeni bir operasyona ihtiyaç duyulur.
Tüp mide ameliyatı sonrası komplikasyonlar, revizyon ameliyatına ihtiyaç duyulmasının en önemli sebepleri arasındadır. Komplikasyonlar çeşitli nedenlerle meydana gelebilir. Hekim tecrübesizliği, hastanın operasyon sonrasında hekim tavsiyelerine uymaması bu nedenler arasındadır. Ayrıca kilo verme konusunda başarı sağlanamaması da revizyon sebeplerinden biridir.
Bariatrik cerrahi yöntemleri ya da tüp mide ameliyatları her ne kadar mideyi küçültülse de eski yeme alışkanlıklarının terk edilmemesi halinde yeniden kilo alımı başlar. Ayrıca iştah hormonunun alınması ile ilk başlarda iştah azalsa bile zamanla yeniden açılabilir. Bu gibi durumlarda artan yeme arzusunu doğru biçimde baskılayamayan hastaların yeniden kilo alması kaçınılmazdır.
Tüp Mide Revizyon Ameliyatı Nedir?
“Tüp mide revizyonu nedir?” sorusuna yanıt olarak başarısız bir tüp mide operasyonunun farklı bir teknikle revize edilmesidir, diyebiliriz. Kilo kaybı cerrahisi kapsamında hangi tekniğin revize için uygun olduğuna hekim tarafından karar verilir.
Mide küçültme ameliyatı sonrasında hastada birtakım komplikasyonlar oluşması halinde revizyon gerekir. Bazı durumlarda komplikasyon yönetimi doğru yapılır ve revizyona gerek kalmaz. Yeni bir operasyonu zorunlu kılan tüp mide revizyon ameliyatı nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Hastanın kilo verememesi ya da kilo verdikten sonra tekrar almaya başlaması
- Tüp mide operasyonundaki başarısızlık sonucunda hastada farklı sağlık sorunlarının ortaya çıkması
- Metabolik cerrahi yöntemiyle yapılan operasyonlarda, midede ya da bağırsaklarda besin geçişini zorlaştıran yapısal sorunların meydana gelmesi
“Tüp mide ameliyatı sonrası ne zaman revizyon yapılır?” sorusu operasyon hakkında en fazla merak edilen konulardan biridir. İdeal süreye hekim tarafından karar verilir. Kilo verememe kaynaklı yeni bir operasyon planlanıyorsa 18 aylık bir süreye ihtiyaç vardır. Eğer hasta 18 ay içinde fazla kilolarını veremediyse yeniden operasyon yapılması mümkündür.
Revizyon Ameliyatı Öncesi ve Sonrası Beklentiler
Obezite cerrahisi kapsamında yer alan tüp mide revizyon ameliyatı sonrasında hastanın yeniden kilo verebilmesi hedeflenir. Bu nedenle farklı cerrahi yöntemleri denenir. Ayrıca hastada ilk operasyon sonrasında gelişen ya da operasyondan önce de var olan fakat iyileşmeyen sağlık sorunlarının giderilmesi için de gerekli müdahale yapılır.
Tüp Mide Revizyon Ameliyatı Süreci ve Aşamaları
Tüp mide revizyon ameliyatı için tercih edilebilecek yöntemler, hastanın şikayetlerine göre planlanır. Aynı operasyonun tekrar yapılması ya da farklı bir ameliyat tercih edilmesi mümkündür. En sık tercih edilen revizyon yöntemleri; gastrik by-pass ve mini gastrik bypass’ tır. Ayrıca duodenal switch ve SADI-S ameliyatının da tercih edilmesi mümkündür.
Bypass ameliyatları reflü ve kilo alma probleminin bir arada görüldüğü hastalar için uygulanır. Midede dönme ya da darlık söz konusu ise yine bypass ameliyatlarına başvurulur. Ancak bazı durumlarda bypass ameliyatına gerek kalmadan gerekli düzeltmelerin yapılması mümkündür.
Midesinde darlık olan hastalarda endoskopik balon dilatasyon, endoskopik sleeve stent gibi yöntemler denenebilir. Hastada fundus genişlemesi varsa ve buna reflü de eşlik ediyorsa fundusun çıkarılması, fıtığın tedavi edilmesi yeterli olabilir. Ancak kilo alımı söz konusu olduğunda bypass ameliyatına ihtiyaç vardır. Şeker hastalığı olan hastalar için genellikle transit bipartisyon yöntemi uygulanır. Roux-en-Y, duodenal switch de yaygın olarak kullanılan teknikler arasındadır.
Revizyon Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Kilo verme ameliyatı revizyon sürecinde olan hastalar, ameliyattan sonra hekim tavsiyelerine uymalıdır. İyileşme süreci ilk operasyonla hemen hemen aynıdır. Hastanın en az 2 ila 3 gün süreyle hastanede kalması gerekir. Normal hayata dönüş için birkaç hafta beklemek gerekir.
Kilo verme stratejileri kapsamında hekimin tavsiye ettiği beslenme düzenine uyulması önemlidir.
Tüp Mide Revizyon Ameliyatı Fiyatları ve Sigorta Kapsamı
Tüp mide revizyon ameliyatı fiyatları, operasyonun detaylarına ve hekime göre değişir. Fiyat, operasyonun ayrıntıları netleştikten sonra belli olur. Bu tür operasyonlar genellikle sağlık sigortası kapsamındadır. Ancak operasyonun sigorta kapsamına alınması, hasta için zaruri olmasına bağlıdır. Bazı sigorta sağlayıcı firmalar, operasyonun sigorta kapsamına alınması için özel koşullar belirleyebilir.
Revizyon Ameliyatının Başarı Oranı ve Sonuçları
Tüp mide revizyon ameliyatı başarılı bir hekim tarafından gerçekleştirildiği takdirde olumlu bir netice elde edilir. Operasyonun başarısını olumlu etkileyen detaylardan biri de ameliyat sonrası bakım rutinine uymaktır. Tüp mide ameliyatı sonrası tekrar kilo alma problemiyle revizyon operasyonundan sonra da karşılaşmamak için beslenme planına harfiyen uymalısınız. Tüp mide revizyon ameliyatı riskleri arasında enfeksiyon, kaçak, ameliyat sırasında farklı komplikasyonlar gelişmesi gibi durumlar vardır.
Tüp Mide Revizyonu İçin Hastane ve Doktor Seçimi
Tüp mide revizyon ameliyatı için hastane ve hekim seçimi son derece önemlidir. Alanında deneyimli bir hekim tarafından yapılan operasyonlarda herhangi riskli bir durumun ortaya çıkma ihtimali son derece düşüktür. Tüp mide revizyon ameliyatı Türkiye – Ankara’ da Op. Dr. Güven Görkem tarafından başarılı bir şekilde gerçekleştirilir. Tüp mide ameliyatı sonrasında kilo veremediğiniz takdirde ya da farklı sağlık sorunları yaşadığınızda kliniğimizden randevu alabilirsiniz.